Kreatív játékok légvárakhoz I. - Dínó csúszdás ugrálóvár

2024.02.09
Dinó csúszdás ugrálóvár
Dinó csúszdás ugrálóvár

Sok családi és közösségi esemény ad lehetőséget légvár bérlésére, és ha igazán ki szeretnénk használni egy adott ugrálóvár kínálta lehetőségeket, szervezzünk hozzá játékot, építsünk rá egy történetet, melyet a résztvevő gyerekek élvezettel élnek meg, játszanak végig. Sorozatunk első tagja a dínó csúszdás légvárhoz ad ötleteket Önöknek, hogy a gyerekek érezhessék, a felnőttek sem vesztették még el gyermeki énjüket.

Attól függően, hogy hány éves gyermekekről van szó, az alábbi
javaslatokból összeállítható egy dínó ugrálóvár program.

  • Ismerkedjünk meg a dínókkal! – a gyermekek által leginkább kedvelt dínók kapcsán gyűjtsünk össze néhány fotót. Minden kép hátuljára írjuk le a legfontosabb ismérveket és egy-egy sorszámot is. A kártyák használhatók arra, hogy a számok alapján kezdjék a játékot a gyerekek az ugrálóvárban; tanuljanak a dínókról a leírás alapján; felismerjék a dínókat a kép alapján; ha két-két példányban készítjük a kártyákat, akkor párokat is kereshetnek memóriajátékként.
  • Mit adsz neki enni? - a légvárba az léphet, aki tudja, mit adhat a bejáratot őrző pteroszaurusznak enni.
  • A légvár egyes elemei kapcsán szintén készíthetünk játékos információs kártyákat, pl. tűzhányó stb.
  • Minden gyermek kap egy homlokra rögzíthető dínóképet, de csak ő tudja a nevét. Az ugrálóvárban úgy kell bujkálni, hogy a többiek ne tudják megnézni és megnevezni a homlokán lévő dinoszauruszt. Ha rossz dínónevet mondanak a többiek, akkor tovább maradhat a játékos, ha kitalálják a nevét, akkor mehet a dínó-büfébe.
  • Az ugrálóvár pálmafája alatt kialakítható a dínó-büfé, ahol triceratopsz szendviccsel (minizsömlében csirkemellhús és sok saláta (ez utóbbit a dínók is szerették, ettől nőttek nagyra) és brontoszaurusz alkoholmentes koktéllal.
  • Lakberendező játék – rajzolják le a gyerekek az ugrálóvárat és bele az általuk ismert dínókat. Ki hol lakna közülük?

Azt hiszem, nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a légvár bérlése egyáltalán nem unalmas, ezerféle módja van annak, hogy a gyerekek jól érezzék magukat.